Anasayfa » E-Ticaret ve Pazarlama » Shopify Nedir Nasıl Kullanılır? | Shopify Türkiye’de Satış Yapmak 2024

Shopify Nedir Nasıl Kullanılır? | Shopify Türkiye’de Satış Yapmak 2024

Kendi e-ticaret mağazanızı açmak için hiçbir engeliniz olmadığını biliyor muydunuz? Yazılım bilmiyorum, teknik bilgim yok, bu süreci yönetmek çok karmaşık, satışların iyi gidip gitmediğini kontrol etmek çok yorucu gibi birçok endişeniz olduğunun farkındayız.

Fakat endişelenmenize hiç gerek yok çünkü Shopify ile e-ticaret sitesi kurduğunuzda bunların hiçbirini düşünmenize gerek kalmıyor.

Evet, şimdi de aklınızın Shopify nedir, nasıl kullanılır ve Shopify ile Türkiye’de satış yapmak mümkün mü gibi sorularla dolduğunun farkındayız. Hepsini yazımızın devamında tüm detayları ile açıklayacağız ama önce Shopify nedir kısaca tanımlayalım.

Shopify, teknik bilgi gerektirmeden hazır şablonları basit yöntemlerle özelleştirmenize olanak tanıyan bir e-ticaret sitesi kurma programıdır. Shopify özellikleri sadece siteyi kurmak ile sınırlı değildir, bu programda satışlarınız ile ilgili tüm analiz ve raporları da zahmetsiz bir şekilde inceleyebilir ve işinizi yorulmadan takip edebilirsiniz.

Tüm bu özellikler çok güzel ama Shopify ücretli mi?

Maalesef, Shopify satış yapmak için 3 günlük deneme süresi sonrasında bir miktar ödeme yapmanız gerekli. Shopify aylık ücret ödendikten sonra ise süreç oldukça basit ve hızlı ilerliyor.

Peki, Shopify ücretleri ne kadar?

Tüm bu soruların cevabını yazımızı okumaya devam ederek öğrenebilirsiniz. Bu yazıyı okuduğunuzda kendi e-ticaret sitenizi açmanın Shopify mağaza kurarak ne kadar kolay olduğunu fark edeceksiniz.

O halde gelin, öncelikle Shopify nedir ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile öğrenelim!

Shopify Nedir?

Shopify; çevrimiçi mağaza oluşturarak internetten satış yapmak isteyen işletmelerin en sık tercih ettiği, bulut tabanlı bir e-ticaret websitesi oluşturma programıdır.

Hosting ya da sunucu satın almak ile uğraşmadan sadece Shopify ile e-ticaret sitesi kurmak mümkündür. Üstelik Shopify kurulumu yaparken proglamlama ya da yazılım bilgisi gerekli değildir, web sitesi kurmayı bilmeyen birisi bile sadece sürükle bırak yöntemi ile hayalindeki e-ticaret sitesini kurabilir.

Shopify website oluşturma işlemleri ile satıcılar e-ticaret mağazalarını oluşturur, ürün satışlarını yapar ve tüm pazarlama süreçlerini platform üzerinden yürütebilir. Tüm bu işlemleri kısa sürede tamamlarken hiçbir teknik bilgiye ihtiyaç yoktur.

Shopify mağazaları açmak için herhangi bir yazılım bilgisine sahip olmak gerekmez. Shopify; kurulumu ve kullanımı oldukça basit olan, kullanıcı dostu bir arayüz sunar.

2006 yılından bu yana hayatımızda olan Shopify; ilk olarak Kanada’da Scott Lake, Tobias Lütke ve Daniel Weinand tarafından hayata geçirilmiş ve günümüzde dünya genelinde 175’ten fazla ülkede toplam e-ticaret payının %16,36’sını elinde tutmaktadır.

Yüzlerce e-ticaret alt yapısı olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda %16,36’lık orana sahip olması, Shopify’ın dünyada en çok tercih edilen e-ticaret platformlarından birisi olduğunu gösteriyor.

2024 yılında günlük ortalama 2.1 milyondan fazla aktif kullanıcısı olan Shopify’da 4.8 milyondan fazla mağaza yer alıyor. Günden güne popülerliği artan Shopify, 2024 yılı itibariyle 700 milyondan fazla kullanıcıya ulaştı. Shopify mağazaları açarken ücretsiz temalar ve uygulamalardan yararlanılabiliyor olması da bu büyümenin en büyük etmenlerinden birisi.

E-ticaret altyapısı olarak Shopify kullanan global işletmeler şunlar:

  • Tesla Inc.
  • Nestle
  • Pepsi A.Ş.
  • Kraft Heinz
  • Red Bull GmbH
  • Hyatt Hotels A.Ş.
  • Mavi
  • The Economist
  • Budweiser
  • KKW Beauty
  • Penguin Books

Shopify satıcıları ürünlerini Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Google ve Walmart Marketplace’te satışa sunabilir. Fakat Shopify’ı Amazon ile entegre etmek ve Amazonda satış yapmak için üçüncü taraf bir uygulamaya ihtiyaç vardır.

Birçok kanaldan aynı anda satış yapma fırsatı sunan Shopify, tüm satış kanallarını kontrol edebileceğiniz bir kontrol paneline sahiptir. Tek panelden hem e-ticaret sitenizdeki gelişmeleri takip etmek hem de YouTube, Facebook, TikTok ve Instagram alışveriş özelliği ile yapılan satışları kontrol altında tutmayı sağlar.

Shopify Ücretli Mi?

Shopify aylık ücret ödemeden önce özelliklerini keşfedebilmeniz için 3 günlük ücretsiz deneme sürümü sunmaktadır. Bunun dışında Shopify aylık ücret ödenmesi gereken bir platformdur.

Shopify fiyatı, seçtiğiniz plana bağlı olarak aylık 15 ila 299 ABD Doları arasında değişmektedir. Ayrıca teklife dayalı bir seçenek de vardır. Hangi planı seçiğinizden bağımsız olarak Shopify dışında bir ödeme işlemcisi kullanıyorsanız ek ücret ödemeniz gerekecektir.

Shopify ücretleri aşağıdaki gibidir:

Aylık Shopify Ücretiİşlem ÜcretleriOnline İşlem ÜcretleriShopify Dışı Ödemeler
Shopify Başlangıç Planı$15%5%5 + 30 cent%2
Temel Shopify Planı$29 (Yıllık ödendiğinde)%2.7%2.9 + 30 cent%2
Standart Shopify Planı$79 (Yıllık ödendiğinde)%2.5%2.6 + 30 cent%1
Gelişmiş Shopify Planı$299 (Yıllık ödendiğinde)%2.4%2.4 + 30 cent%0.5
Shopify PlusTeklif bazlıSatış hacmine göre değişirSatış hacmine göre değişir%0.15
Tablo: Plana göre Shopify ücretleri

Shopify Nasıl Kullanılır?

Shopify ile satış yapabilmek için öncelikle bir Shopify hesabınız olmalıdır. Açacağınız Shopify hesabı, sizin online mağazanız olacaktır. Bu nedenle hesabınızı doğru ve eksiksiz şekilde oluşturmak önemlidir.

Henüz bir hesabı olmayanlar için 3 günlük ücretsiz deneme imkanı bulunmasının yanı sıra Shopify ile ilk 3 ay boyunca ayda yalnızca $1 ödeyerek satış yapabiliyorsunuz. Bu süreçte de Shopify para kazanma yollarını deneyip, kazançlı olup olmadığını test edebilirsiniz.

Shopify kullanarak satış yapmak isteyenler için adım adım rehber:

  1. Ücretsiz Shopify hesabınızı açın.
  2. Mağazanız için tema tasarımlarından birini seçin.
  3. Alan adınızı Shopify’a girin.
  4. Online mağazanızı özelleştirin.
  5. Mağazanıza ürünlerinizi ekleyin.
  6. Kargo ve teslimat ayarlarını yapın.
  7. Mağazanızı yayınlayın.

Shopify Mağaza Nasıl Açılır?

Shopify Türkiye’de satış yapmak için Shopify mağaza açma adımlarını detaylıca anlatacağız. Merak etmeyin, Shopify ücretsiz ve mağaza kurulumu da oldukça kolay.

Shopify mağaza kurmak isteyenler için 3 gün ücretsiz deneme süresi sunuyor. Bu süre içinde Shopify kullanımına göz atabilir, beğenirseniz de herhangi bir paket satın alarak herhangi bir web sitesi kurulumu ile uğraşmadan anında satış yapmaya başlayabilirsiniz.

8 adımda Shopify mağaza kurulumunuzu aşağıdaki gibi tamamlayabilirsiniz:

1. Adım: www.shopify.com web sitesine gidin.

2. Adım: Hangi mail ile Shopify hesabı açacağınızı seçin.

3. Adım: Shopify kurulumu için mail bilgilerinizi girin.

4. Adım: Mağaza kurma amacınıza dair soruları yanıtlayın.

5. Adım: Shopify satışlarınızı hangi kanallardan yapmak istediğinizi seçin.

6. Adım: Shopify ile satış yapacağınız ürün kategorilerini seçin. (Shopify dropshipping, dijital ürün, vintage vb.)

7. Adım: Shopify Türkiye ile satış yapmak için işletmenizin ülke tercihini yapın.

8. Adım: Shopify ile ödeme almak için tercihlerinizi ve mağaza ayarlarınızı gerçekleştirin.

Shopify mağazanızı dakikalar içinde açtık, şimdi Shopify Türkiye’de satış yapma yollarından bahsedelim.

Shopify’da Nasıl Satış Yapılır?

Shopify’da ücretsiz olarak satış yapabilmeniz mümkün. Fakat Shopify yalnızca 3 gün ücretsiz deneme süresi veriyor.

Bu nedenle de Shopify mağaza kurulumunu tamamladıktan sonra satışa geçmenize süre kalmadan bir paket satın almanız gerekiyor.

Shopify ücretli paketleri minimum 30 dolardan başlıyor.

Tercih ettiğiniz plana ve özelliklere göre bu fiyat değişiklik gösterebilmekte.

Peki, Shopify Türkiye’de satış yapmak için neler gerekir?

Shopify ile satış yapmak için bilmeniz gerekenleri inceleyelim.

Shopify Türkiye’de Satış Yapmak 2024

Shopify Türkiye’de satış yapmak için öncelikle yukarıda yer alan mağaza açma adımlarını tamamlamanız gerekiyor. Bu adımları tamamladıktan sonra aşağıdaki yönergeler ile Shopify’da satış yapmaya başlayabilirsiniz.

Shopify Türkiye’de satış yapmanız için gerekenler:

  • Shopify web sitesinden kayıt olun.
  • Mağazanız için bir tema seçin.
  • Online mağazanızı, kategorinize uygun şekilde özelleştirin.
  • Mağazanıza ürün görselleri ve açıklamaları ekleyin.
  • Kargo ve teslimat bilgilerinizi girin.
  • Ayarlar bölümünden ödeme tercihlerinizi girin.
  • Shopify mağazanızı yayına alın.

Evet, Shopify mağazanızı kurduk. Shopify satış yapmaya başlamanız için gerekenleri de yaptık. Şimdi sırada Shopify ile para kazanma yöntemleri var.

1. Nişinize Uygun Bir Paket Satın Alın

Shopify’da satış yapabilmek için size en uygun hizmeti sunan paketi seçmelisiniz. 3 gün deneme süresi sonrasında Shopify kullanabilmek için tercih etmeniz gereken bu paketler, sunulan avantajlara ve özelliklere göre değişiklik gösterebilmektedir.

Yukarıda yer alan Shopify planları ve ücretlerini detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

2. Tema, Şablon Düzenlemesi Yapın

Shopify mağazanızın temasını düzenlemek için ücretsiz ve premium temalar arasından tercih yapabilirsiniz. Tema ve şablonları özelleştirmek, mağazanızın daha ilgi çekici hale gelmesini sağlayarak hedef kitlenizin mağazanızda daha fazla zaman geçirmesine olanak tanır.

Marka kimliğinizi yansıtan renkleri tercih etmek, hali hazırda sizi takip eden kitle için daha güven verici olacaktır. Üstelik Shopify tema seçimi yaparken karmaşık süreçlerle uğraşmanıza gerek kalmaz.

Yine de daha fazla özelleştirme için “Temalar” bölümünde yer alan üzerinden “Edit HTML/CSS” diyerek dilediğiniz düzenlemeyi yapabilirsiniz.

3. Dropshipping ile Stoksuz Satış Yapın

Shopify dropshipping özelliği sayesinde kolayca stoksuz satış yapabilirsiniz. Shopify tarafından sunulan stok yapmadan satış özelliği özellikle sermayesiz para kazanmak isteyenler için önemli bir pasif gelir yöntemi olarak sunulmaktadır.

Yukarıda da gördüğünüz üzere, Shopify dropshipping yapmak isteyenler için farklı seçenekler de sunmaktadır.

4. Dijital Ürün Satışı ile Para Kazanın

Shopify ödeme alma kolaylığı ve özelleştirilebilir mağaza imkanı ile dijital ürün satmak isteyenler için çeşitli seçenekler sunmaktadır. Aklınıza onlarca farklı ticaret yöntemi, Shopify özellikleri ile çok daha kolay bir hale gelmektedir.

5. Ödeme Sistemlerinizi Entegre Edin

Shopify Türkiye’de ödeme almak için Shopify Payments özelliğinden faydalanabilirsiniz. Bu özellik, müşterilerinizden online ödeme alma imkanı sunmasının yanı sıra çeşitli ülkelerden yabancı para birimleri ile ödeme almanıza da imkan tanır.

Fakat her ödeme sağlayıcısında olduğu gibi Shopify Payments ile gerçekleştireceğiniz sanal POS kurulumu sonrasında da her ödemenizde bir sanal pos komisyonu ödemeniz gerekir.

Shopify’a vermeniz gereken aylık paket ücretleri de göz önünde bulundurulursa, kendi web sitenizi kurup ücretsiz sanal POS kurulumumuzdan faydalanarak daha az maliyetle işinizi kurabilirsiniz. Üstelik sürpriz ücretler de olmadığı için hangi sanal pos komisyon oranı ile anlaştıysanız o komisyon oranını ödersiniz.

ÜCRETSİZ SANAL POS

İster yurtdışından ister yurtiçinden ödeme alın, Vepara yenilikçi online ödeme alma çözümleri için en güvenilir ve en maliyetsiz yöntem!

6. Hedef Kitlenize Ulaşın

Shopify’da mağaza kurduğunuzda Amazon, Trendyol gibi devasa firmalarda olduğu gibi o platformların kitlesini kendi mağazanıza çekme imkanınız bulunmuyor. Aslında Amazon’da satış yapmak da bu nedenle oldukça popüler. Çünkü Amazon’da mağaza açan kişi, hali hazırdaki kitleyi kendi mağazasına yönlendirebiliyor.

Shopify’da ise mağaza açtıktan sonra mağazanızı sosyal medya platformları üzerinden paylaşmadığınız sürece kimse ürünlerinize ulaşamayacaktır. Aslında büyük bir dezavantaj olan bu özellik, Shopify’ın karmaşık süreçleri ortadan kaldırması nedeniyle kimi satıcılar için bir sorun teşkil etmiyor.

Bu nedenle Shopify mağaza linkinizi CTA mesajları ile sık sık farklı platformlarda paylaşarak kendinize bir kitle oluşturmalısınız.

7. Sosyal Medya Kanallarında Mağazanızı Paylaşın

Shopify’da ücretsiz olarak satış yapabilmeniz mümkün. Fakat Shopify yalnızca 3 gün ücretsiz deneme süresi veriyor.

Bu nedenle de Shopify mağaza kurulumunu tamamladıktan sonra satışa geçmenize ekstra süre kalmadan bir paket satın almanız gerekiyor.

Shopify ücretli paketleri minimum 30 dolardan başlıyor.

Tercih ettiğiniz plana ve özelliklere göre bu fiyat değişiklik gösterebilmekte.

Peki, Shopify Türkiye’de satış yapmak için neler gerekir?

Shopify ile satış yapmak için bilmeniz gerekenleri inceleyelim.

Shopify ile satış yapmak istiyorsanız güçlü bir sosyal medya kitlesine sahip olmalısınız. Çünkü Shopify, hali hazırdaki kitlesini mağaza açan satıcılara yönlendirmiyor. Bu nedenle aslında kimsenin yaşamadığı bir yerde çok güzel bir dükkan açmış oluyorsunuz. Bu güzel dükkanı farklı yerlerde paylaşmadığınız sürece de kimse mağazanızı merak edip girmiyor çünkü o yoldan geçmiyorlar.

O halde ne yapmalısınız? İşlek bir caddeye tabelanızı koymalısınız.

Bu benzetme üzerinden açıklayacak olursak, yani etkili bir sosyal medya hesabından “Mağaza linkimizi keşfetmek için tıklayın” gibi paylaşımlar yaparak hedef kitlenizi dijital pazarlama ile mağazanıza yönlendirmelisiniz.

Shopify Ödeme Alma Nasıl Yapılır?

Shopify ödeme alma işlemleri, Shopify’ın anlaşmalı olduğu ülkelerde kendi ödeme alma sistemi olan Shopify Payments ile gerçekleştirilir. Shopify Payments, müşteriler ile işletmeler arasında köprü görevi görür. Bu sistemde işletme sahipleri ödemeyi müşteriden değil Shopify Payments’ten alır.

Shopify Payments kullanılabilen ülkeler şunlardır:

  • ABD
  • Birleşik Krallık
  • Avusturya
  • Belçika
  • Kanada
  • Çekya
  • Danimarka
  • Finlandiya
  • Fransa
  • Almanya
  • Hong Kong Özel Yönetim Bölgesi
  • İrlanda
  • İtalya
  • Japonya
  • Hollanda
  • Yeni Zelanda
  • Portekiz
  • Romanya
  • Singapur
  • İspanya
  • İsveç
  • İsviçre

Shopify’ın kendi ödeme alma sistemini kullanmanın hem müşteriler hem de işletmeler açısından birçok avantajı bulunmaktadır. Bunların en başında ödeme alma çeşitliliği gelir. Shopify Payments ile ödeme alma sisteminde kredi kartı ödemeleri dışında google pay, apple pay ve facebook pay gibi yöntemler ile de ödeme almak mümkündür. Shopify Payments komisyon oranları, hangi Shopify planını satın aldığınıza göre değişmektedir.

İşletmelerin Shopify Payments ile aldığı ödemeler 1-3 iş günü içinde eline geçmektedir.

Shopify Payments Türkiye’de kullanılamıyor fakat Türkiye’de kullanabileceğiniz Shopify ödeme alma yöntemleri de bulunmakta.

Türkiye’de kullanabileceğiniz Shopify ödeme alma yöntemi: Sanal POS entegrasyonu.

Sanal POS entegrasyonu ile ödeme alma yönteminde Shopify üyeliklerine göre komisyon oranları değişmektedir. Bunlar:

  • Temel Shopify Planı: %2
  • Gelişmiş Shopify Planı: %5
  • Shopify Plus: %1

Firmanızın kuruluş yeri Shopify Payments desteklenen ülkelerden birinde olduğunda satışları Türkiye’den yapmış olsanız dahi Shopify Payments kullanarak ödeme alabilirsiniz. Böylelikle e-ihracat yaparak döviz geliri elde edebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Bu yazımızda e-ticaret işletmenizi kurabilmeniz ve işinizi Shopify mağazaları aracılığı ile ilerletebilmeniz için Shopify nedir, nasıl kullanılır detaylı bir şekilde anlattık. Shopify ile Türkiye’de satış yapmak için web sitenizi nasıl kurmanız gerektiğini adım adım açıkladık.

Yazımızın sıkça sorulan sorular bölümünde ise sizlerin merak ettiği diğer soruları kısaca yanıtlayacağız.

Shopify Ne İşe Yarar?

Shopify; çevrimiçi bir mağaza oluşturmak ve bir e-ticaret işini yürütmek için kullanılır. Envanterinizi yönetmek, kredi ve banka kartı ödemelerini kabul etmek, ürünleri göndermek ve daha fazlası için Shopify mağazaları oluşturabilirsiniz.

Shopify, e-ticaret mağazanızı sürükle ve bırak yöntemi kullanarak oluşturmanıza olanak tanır. Dolayısıyla hiçbir kodlama bilgisine gerek yoktur. İstediğiniz kadar özelleştirebileceğiniz tak ve çalıştır mağaza tasarımları olan temalar sunar.

Basit bir şekilde kurulan e-ticaret mağazaları ile işletmelerin fiziksel ürünlerini dünya çapında her türlü çevrimiçi platformda satmasına yardımcı olur.

Shopify Ücreti Ne Kadar?

Shopify ücretleri hangi planı seçtiğinize göre değişmektedir. Planlara bağlı olarak Shopify ile yapabileceğiniz işlem özellikleri ve sınırlamaları değişiklik gösterir.

Temel gereksinimleri içeren Shopify planını satın alarak e-ticaret sitesi kurmak isterseniz yapmanız gereken ödeme aylık 29 ABD dolarıdır.

Daha gelişmiş özellikler kullanmak ve büyük bir e-ticaret sitesi yönetmek istediğiniz durumlarda gelişmiş planları satın almak sizin için daha uygun olacaktır. Bunun için yapmanız gereken ödeme ise $79, $299 ya da isteklerinize göre size iletilen farklı teklif tutarlarında olabilir.

Daha basit bir sistem kullanmak istemeniz durumunda ise $15’a Shopify başlangıç planı satın alabilirsiniz.

Shopify Nerelerde Kullanılır?

Shopify bulut tabanlı bir web sitesi oluşturma platformudur. Shopify özelliklerinin çoğu online satış yapabilmek üzerine tasarlandığı için e-ticaret işletmesi kurmak isteyenlerin daha çok tercih ettiği bir programdır. Dolayısıyla ürün satışı yapılacak olan web sitelerinde daha çok tercih edilmektedir.

Shopify ile sınırsız sayıda ürün listeleyebilir, birden fazla boyut ve renk sunabilir ve siparişleri müşterilerinize gönderebilirsiniz.

Shopify Kaç Günde Ödeme Yapıyor?

Firma kuruluşunuz Shopify Payments ödeme alma sistemini destekleyen ülkeler arasında ise Shopify websitesi ödeme alma işlemlerinizi Shopify Payments üzerinden yapabilirsiniz.

Shopify Payments ile alınan ödemelerde 1-3 iş günü arasında ödeme işletmenin eline geçer. Shopify Türkiye ödeme alma sürecinde ise tahsilat süresi anlaştığınız Sanal POS firmasının işleyişine göre değişmektedir.

Shopify Türkiye’de Var Mı?

Evet, Shopify ile Türkiye’de satış yapmak mümkün. Shopify ile e-ticaret sitesi kurmak için dilediğiniz üyelik paketinden birini seçebilir ve websitenizi dilediğiniz şekilde özelleştirebilirsiniz. Shopify Türkiye’nin yurt dışından tek farkı Shopify Türkiye’de Shopify Payments kullanılamamasıdır.

Türkiye’de ödeme almak için anlaşmalı Sanal POS firmalarından birisi ile entegrasyon sağlamak gerekir.