Anasayfa » E-Ticaret ve Pazarlama » Provizyon Nedir? | Bekleyen Provizyondaki İşlemler Nasıl İptal Edilir?

Provizyon Nedir? | Bekleyen Provizyondaki İşlemler Nasıl İptal Edilir?

Provizyon ve bekleyen provizyon ne demek bakıldığında, kredi kartı ile yapılan harcamalarda para çekme işleminin banka tarafından onaylanana kadar bekletildiği süreye denir. Bu terim Fransızca “provision” kelimesinden Türkçe’ye “provizyon” olarak geçmiştir.

Provizyon nedir diye baktığınızda genellikle “ön ödeme onayı” şeklinde açıklandığını görürüz. Çünkü gerçekleştirdiğiniz harcama sonrasında bankalar; yapılan işlemi ve bu işleme dair bilgileri doğrulamak için bir bekleme süresi tanımlar. Bu süreye; provizyon veya bekleyen provizyon adı verilebilmektedir.

Provizyon işlemi nasıl yapılır diye soracak olursanız, bunun için herhangi bir şey yapmanıza gerek yoktur. İptal veya iade gibi işlemler dışında kredi kartı ile yaptığınız tüm harcamalarda bu süreç sırası ile gerçekleşmektedir. Eğer kartınızda isteğiniz dışında hesap hareketleri görüntülerseniz o zaman sürece müdahale ederek provizyon iptali talep edebilirsiniz. Böylece çalınma durumunda dahi, bekleyen provizyon süresi içinde yapılan işlemler iptal edilebilir.

Peki, bekleyen provizyon nedir? Bekleyen provizyon iptali nasıl gerçekleştirilir? Provizyon ile ilgili aklınıza gelen tüm soruları yazıda bulabilirsiniz.

Provizyon Ne Demek?

Alıcıların kredi kartı ile yapacakları harcamalarda, bankaların para çekme işlemini onaylamak için belirledikleri süreye “provizyon” denir. Ön ödeme onayı olarak da tabir edilen bu süreç; her harcamanızda aynı sıra ile gerçekleşir.

Provizyon ne demek sorusunu en kolay şekilde açıklayacak olursak sinemadaki bir koltuk rezervasyonu gibi düşünebilirsiniz. Provizyon da gelecekte gerçekleşecek olan harcamanın önceden belirlenip, onaylanması gibi düşünülebilir.

Kredi kartları ile yaptığınız harcamalarda satın aldığınız şeyler provizyon onayı alana kadar sistemde bekletilir.

Bankalar bu bekleyen provizyon sürecinde borç durumunuz, işlemlerin onayınızla mı gerçekleştiği gibi birçok soruyu inceler.

Eğer tüm sorular sizin lehinize cevaplandıysa, provizyondaki işlemler genellikle 1-2 iş günü içinde gerçekleşir.

Bekleyen provizyon yöntemi önemli bir güvenlik önlemidir.

Provizyondaki işlemler genellikle 1-2 iş günü içinde gerçekleşir. Bir işlemin önce provizyona düşmesi, kredi kartı ile gerçekleştirdiğiniz harcama sonrası bankanın bu işlemi gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğinize dair karar verme süresidir.

Bu sayede her gün onlarca online işlem gerçekleştirildiği düşünülürse kayıp, çalıntı gibi durumların önüne geçilmesi hedeflenir.

Peki, online ödeme imkanı bulunmayan firmalar ne yapabilir?

Böyle bir durumla karşılaştığınızda bekleyen provizyon iptali yaparak istek dışı harcamaların da önüne geçmiş olursunuz. Kredi kartları ile yaptığınız harcamalarda satın aldığınız şeyler provizyon onayı alana kadar sistemde bekletilir. Bekleyen provizyon yöntemi hem alıcı hem de satıcılar için önemli bir güvenlik önlemidir denilebilir.

Provizyon Numarası Nedir?

Provizyon numarası yani provizyon no nedir diye bakacak olursak, provizyon işleminize özel verilen benzersiz bir numara olduğu görülmektedir. Bu numara, yapılan işlemlerin izlenebilirliğini sağlama konusunda oldukça önemlidir.

Provizyon işlemleri hakkında bir problem yaşadığınızda ya da herhangi bir sorunuzdan dolayı müşteri temsilciniz ile iletişime geçmek istediğinizde, provizyon numarası ile işlem hakkında bilgi almanız ya da işlem değişikliği talep etmeniz mümkün olur.

Provizyon no, yapılan işlemleri gerçekleştiren her kuruluşun kendi sistemine göre belirlenir. Provizyon numarası kaç haneli sorusunun cevabı da kuruluşların oluşturduğu sistemlere göre değişiklik göstermektedir.

Provizyon Kodu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Provizyon kodu, kart işlemlerinizin onay sürecindeki durumunu göstermektedir. Provizyon kodu sorgulamak için internet veya mobil bankacılık kullanabilirsiniz.

Provizyondaki işlemler nasıl takip edilir diye merak edenler, bankaların ana sayfasının üst kısmında yer alan ‘provizyondaki işlemler‘ veya ‘bekleyen provizyonlar‘ altından işlemlerini kontrol edebilir. Bankalar genellikle bu bölümde henüz sonuçlandırılmamış kart işlemlerinizi görüntülemenize imkan tanır. Bunun yanı sıra provizyona nereden bakılır diye bulamadıysanız da bankanızın müşteri hizmetlerine ulaşarak provizyondaki işlemler hakkında bilgi alabilirsiniz.

Provizyondaki İşlem Ne Zaman Düşer?

Online alışverişleriniz sırasında kredi/banka kartı ile yaptığınız ödemeler, onay için bir süre sistemde bekletilir. Bu bekleme süresine, “bekleyen provizyon” adı verilir.

Provizyon bekleme süresi 1-2 iş günü arasında değişiklik gösterebilir. Bu süre, yapılan işlemin farklı bir bankanın POS cihazına ait olup olmamasına göre değişmektedir.

Yani provizyon ne kadar sürer sorusunun cevabı, bekleyen provizyondaki işlem eğer herhangi bir şüphe barındırmıyorsa en geç 2 iş günü içinde sonuçlanır şeklinde olacaktır.

Bekleyen Provizyon Ne Demek?

Bekleyen provizyon, kredi kartı ile gerçekleştirdiğiniz harcamalarda bankanın ödeme ve işlem detaylarını değerlendirdiği süreci tanımlar. Bankaların bekleyen provizyon diye adlandırdığı bu işlem, ödemenin gerçekleşmesi için gerekli onayların ve kontrollerin yapıldığı bir bekleme sürecidir.

Bekleyen provizyon hem alıcı hem de bankalar için bir ön onay sürecidir. Alıcı bu sürede işlemi kendisinin yaptığını teyit etme fırsatı bulur. Banka ise kredi puanı, harcama ve alıcının kimlik bilgilerini onaylamış olur. Böylelikle kayıp, çalıntı gibi güvenlik sorunlarının önüne geçilmesi hedeflenir.

Diyelim ki bir kıyafet almak istiyorsunuz. Kredi kartı ile bir şeyler satın aldığınızda, öncelikle bankanız hesabınızda yeterli para olduğundan emin olacaktır. Yeterli paranız varsa, bankanız mağazanın parayı hesabınızdan almasına izin verecektir. Yeterli paranız yoksa bankanız mağazanın parayı hesabınızdan almasına izin vermek için kredi notunuzu ve kredi limitlerinizi inceler. Eğer sakıncalı bir durumda değilseniz ön provizyon işlemi bir süre sonra onaylanır ve harcamanız gerçekleşir.

Provizyon onayının ne kadar sürede gerçekleştiği işlem yaptığınız firmanın anlaşmalı olduğu banka ve sizin harcama gerçekleştirdiğiniz bankaya bağlıdır.

açık provizyon ne demek

Açık Provizyon Ne Demek?

Açık provizyon nedir diye baktığımızda da, henüz kesinleşmemiş işlemlerin ve işlem tutarlarının karşılanıp karşılanmayacağını analiz etmek için yapılan tahmin ve hesaplamaları ifade ettiğini görmekteyiz. Dolayısıyla açık provizyon ve bekleyen provizyon aynı anlama gelir denebilir. Birbiri yerine kullanılabilen bu terimler, ödemelerinizi yapabilmeniz için gereken ön onaydan geçme sürecini ifade etmektedir.

Açık provizyon süreci ile kredi kartı harcamaları ve online alışverişlerde sıkça karşılaşılmaktadır. Bu süreç, harcamayı yapan kişilere gelecekte harcama yapabilecekleri finansal varlıkları hakkında bilgi veren bir süreçtir. Açık provizyon sayesinde, kişiler hesaplarındaki varlıkları daha iyi yöneterek olası değişiklikler için kendilerini hazırlayabilirler.

Açık Provizyon Neden Avantajlıdır?

Kredi kartı ile yapılan harcama, ön onay süreci tamamlanana kadar açık provizyon olarak görülür.

Provizyon neden alınır? Avantajları şunlardır:

  • Kayıp veya çalıntı gibi durumlarda, kredi kartı sahibinin isteği dışında yapılan harcamaları önler.
  • Bankalar, ödeme yapamayacak durumdaki müşterilerini tespit etmelerine yardımcı olur.
  • Alıcının harcama yapmasından vazgeçebilmesi için bir süre tanır. Borçlanmaktan vazgeçerek işlemi iptal edebilirsiniz.

Açık provizyon süresi boyunca, alıcılar her an işlemi iptal edebilir.

Provizyondaki İşlem İptal Edilir Mi?

Bekleyen provizyondaki işlemler, ön onay süresince iptal edilebilir. Eğer işlem, banka hesabınıza yansıtıldıysa veya ödeme gerçekleştiyse, bankanız ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.

Bekleyen Provizyon İptali Nasıl Yapılır?

Bekleyen provizyondaki işlemler 1-2 gün içinde onaylanır. Onay işlemi gerçekleşene kadar banka, alıcıların bilgilerini ve harcamasını doğrular. Bankalar, harcama limiti olmayan ve kredi puanı sakıncalı görülen kişileri kontrol altına alabilmek için bekleyen provizyondaki işlemlerden faydalanır. Bankaların yanı sıra bu süre alıcılar için de önemlidir.

Peki, provizyondaki işlemi iptal etme ya da bekleyen provizyondaki işlem iptali mümkün mü?

Provizyonda bekleyen işlemlerin alıcı tarafından iptal ettirilebilme hakkı vardır. Geçerli sebebiniz var ise henüz işlem hesabınıza yansıtılmadan iptal gerçekleştirebilirsiniz. Eğer kartınızda istek dışı bir hareket görüntülüyorsanız bankanız ile iletişime geçmelisiniz.

Provizyondaki işlem nasıl iptal edilir sorusunu cevapladık. Provizyon, kredi kartınızda sizden habersiz gerçekleşecek finansal işlemleri önlemeyi sağlayan bir güvenlik önlemdir. Bu nedenle bir güvenlik sorunu nedeniyle veya geçerli sebepler ile açık provizyon iptali gerçekleştirebilirler.

Bekleyen Provizyon İşlemi Ne Kadar Sürer?

Bekleyen provizyon süresi genellikle 24 saat ile 48 saat arasındadır. Bu süre harcama yaptığınız firmanın Sanal POS entegrasyonu sağladığı bankaya göre değişiklik gösterebilir. Eğer ödeme yaptığınız kredi kartı ile firmanın POS altyapısı aldığı banka aynıysa genellikle 1 iş günü içinde bu süreç tamamlanmış olur.

POS cihazı ile kredi kartınızın bağlı olduğu banka farklıysa provizyon süresi 2 güne uzayabilmektedir. Provizyon ne kadar sürer sorusunun cevabı ilgili bankaya göre değişiklik gösterebilmektedir. Bekleyen provizyon süresince alıcılar işlemlerini diledikleri an iptal edebilirler.

Sıkça Sorulan Sorular

Provizyon nedir, bekleyen provizyon ne demek, provizyon numarası nedir gibi provizyon işlemleri ve provizyondaki işlemi iptal etme konularında bilinmesi gereken her noktayı bu yazımızda detaylı bir şekilde anlattık. Bu bölümde ise sizlerin merak ettiği bazı soruların cevaplarına yer vereceğiz.

Provizyon Kodu Nedir?

Provizyon numarası nedir sorusunun cevabı ile aynı olan provizyon kodu, işlemlerinizi tanımlayan ve belirli bir sisteme göre verilen numaralardan oluşmaktadır. Provizyon kodunu öğrenmek istediğinizde internet bankacılığından bu bilgiye ulaşabilirsiniz.

Provizyon kodu öğrenmek hem işlemlerinizin güvenilirliğini sağlamak hem de harcamalarınızı takip edebilmek için kullanılabilir. Eğer emin olmadığınız bir harcama söz konusu ise provizyon kodu öğrenerek hesap hareketlerinizi detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

Elbette her bankada sistem farklıdır bu nedenle bir sorun yaşadığınızda bankanız ile iletişime geçerek işlem dökümü veya bekleyen provizyon iptal etme talebi gerçekleştirebilirsiniz.

Provizyon Ne Zaman Alınır?

Provizyon tutarı, işlem gerçekleştirilmeden önce ya da gerçekleşme esnasında farklı aşamalarda temin edilebilir. Provizyon ne zaman alınır sorusuna verilecek cevap, işlemleri gerçekleştiren kuruluşa ve işlem türüne göre değişiklik gösterebilmektedir.

Örneğin oda, eşya ve araç kiralama gibi durumlarda ödeme işlemi sonuçlanmadan önce depozito olarak provizyon alınabilir ya da kredi kartı işlemlerinde ödeme yapmadan önce kartınızda belirli bir tutar provizyona alınabilir. Bu tutar, ödeme işlemi tamamlandığında kesinleşerek hesap hareketlerinde görülebilir.

Provizyon onayı, ödeme işlemi tamamlandığında kesinleştiği için hesap hareketlerini takip etmek, olası bir hatayı fark ederek işlem iptalini sağlayabilmek için önemlidir.

Tamamlanmamış Provizyon Var Ne Demek?

Kredi kartı ile yapılan ödemelerde, ödeme işleminin henüz gerçekleşmediği durumlarda kartınızdan belirli bir miktar tahsis edilmektedir. Bu aşamada işlemler henüz kesinleşmemiştir. Tamamlanmamış provizyon, ödeme işlemi kesinleşmeden önce rezerve edilen miktarlar için kullanılır. İşlem tamamlandığında provizyon kesinleşip hesap hareketlerinde görülebilir ya da iptal edilirse hesabınızdan düşmez.

Kredi Kartının Provizyona Kapatılması Ne Demek?

Kredi kartının provizyona kapatılması, ödeme işlemi doğrulanıp onaylandıktan sonra provizyonun kesinleşip hesap hareketlerinde işlemin görünmesi ile gerçekleşir. Bu noktada artık kesin bir ödemeniz görülmektedir. Provizyon tamamlandığında kartınız da provizyona kapatılmış olur.