Anasayfa » Girişimcilik ve İşletme Rehberi » Marka Tescili Nedir? Marka Tescili Nasıl Sorgulanır?

Marka Tescili Nedir? Marka Tescili Nasıl Sorgulanır?

Marka tescili; işletmeler, girişimler ve e-ticaret işletmeleri için kimlik sahibi olmakla eşdeğerdir. Her insanın bir kimliği, yüzü, konuşma tonu, mizacı olduğu gibi şirketlerin de kendine ait tonu, rengi -yani varlığını ifade etme yolu- vardır. İşte, marka tam olarak şirketlerin kendi varlığını ifade etme yolunu tanımlar. Marka tescili de, burada ifade ettiğimiz kimliktir.

Bir işletmeniz veya hayata geçirme aşamasında bir fikriniz varsa markalaşma süreci ve marka tescili öncelikli olarak bilmeniz gereken konulardır.

Amerikan Pazarlamacıları Amerika Pazarlama Birliği, markayı “bir isim, işaret, sembol, tasarım veya hepsinin bir birleşimi, bir satıcının veya satıcılar grubunun ürünlerinin/servislerinin tanıtılması ve rakip şirketler için farklılık yaratması” olarak tanımlamıştır.

Marka aslında aynı insanlar gibi bir kimliği, yüzü, dili, mizacı olan bir şeydir. İnsan fikriyle yaratılır ve temsil ettiği ürün veya hizmeti ifade etmesini sağlayacak şekilde markaya bir kimlik oluşturulur. Hatta bazı markalar temsil ettiği ürünle öylesine bütünleşmiştir ki, artık o ürünün adı marka ismiyle anılır hale gelmiştir.

İş fikri ne kadar güzel olursa olsun, markalaşma süreci doğru adımlarla ilerlememişse başarısız olma ihtimali yüksektir. Yani marka, adı koyulacak iş için hayati önem taşır. Marka tescili gerçekleştirmek ise marka olmanın beyanıdır.

Fakat bir markayı tescil ettirmek için öncelikle kullanmak istediğiniz markanın tamamen hazır olduğundan, o isimde tescilli bir marka olmadığından veya başkası tarafından kullanılmadığından emin olmak için iyi bir araştırma yapmanız gerekir.

O halde marka tescili nedir, nasıl sorgulanır detaylı olarak inceleyelim.

Marka Tescili Nedir?

Marka tescili nedir sorusunun cevabı, bir markanın sunduğu ürün ve hizmetle birlikte resmi olarak kayıt altına alınmasıdır. Kısaca marka tescili, bir markanın varlığının hukuki beyanıdır.

Yenidoğan bir bebek için yapılan kütük kaydını düşünün. Varlığı sadece etrafındaki kişilerce bilinen bir bebek, nüfus kaydı yapıldığında kanunen de bir vatandaş kabul edilir. Marka tescili yapıldığında, markanın varlığı hukuksal olarak tanınmış olur ve marka bununla birlikte sorumluluk ve haklar elde eder.

Yurtdışı Marka Tescili Nedir?

Yurtdışı marka tescili, markanızı Türkiye dışındaki ülkelerde tescil ettirerek marka haklarınızın yurtdışı ülkelerde korunmasını sağlayan bir sistemdir.

Yurtdışı marka tescili nedir diye merak edenler için yurt dışı marka tescilinin avantajlarından da bahsedelim. Öncelikle yurtdışına açılma düşünceniz varsa veya hali hazırda yurtdışı pazarlarında yer alıyorsanız, uluslararası marka tescili yaptırmak hedef pazarınızda taklit edilmenizin önüne geçecektir.

Marka tescili sayesinde elde edilen haklar, yalnızca tescilin yapıldığı ülkede koruma sağlar. Marka isminin yurtdışında da korunmasını isteyen marka sahipleri yurtdışı marka tescili yaptırmalıdır.

Yurtdışı marka tescili yaptırmak isteyenler için Madrid sistemi ve diğer yurtdışı marka tescil seçeneklerinden bahsetmek isterim.

Madrid sisteminde Markaların Uluslararası Tescili Konusundaki Madrid Sözleşmesi ile İlgili Protokol kapsamında yapılan uluslararası başvuruda, tek bir başvuru formu ile üye 106 ülkede geçerli bir marka tescil belgesine sahip olursunuz.

Avrupa Birliği ülkelerinde geçerli bir yurtdışı marka tescili için OHIM (AB Fikri Mülkiyet Hakları Ofisi) aracığıyla başvuru yapmalısınız. Aynı zamanda Afrika Fikri Mülkiyet Hakları Ofisi aracılığıyla yapacağınız yurtdışı marka tescil başvurusu ile 17 Afrika ülkesinde geçerli marka tescili alma fırsatınız olur.

Yurtdışında marka tescili konusunda birçok seçenek bulunuyor.

İşte yurtdışı marka tescili yaptırabileceğiniz seçenekler:  

  • Uluslararası Marka Tescili (Madrid Protokolü Sistemi)
  • Ulusal Marka Tescili
  • Bölgesel Marka Tescili

Uluslararası Marka Tescili (Madrid Protokolü Sistemi)

Madrid Protokolü, 1999 yılında hayata geçirilen Madrid Protokolü Türkiye’den yapılan tek bir başvuru ile Avrupa Birliği dahil birçok ülkede marka koruması sağlama imkanı sunuyor.

Ulusal Marka Tescili

Avrupa Birliği Topluluk Sistemi veya WIPO gibi toplu tescil sistemlerine üye olmayan ülkeler için, marka tescili için ayrı ayrı başvuru yapılması gerekiyor. Ulusal marka tescili işlemleri, ülkeler arasında karşılıklılık ilkesine göre farklılık gösteriyor.

Bölgesel Marka Tescili

Yalnızca üye ülkelerde geçerli olan bir koruma sistemi oluşturuluyor. Afrika Fikri Haklar Örgütü üyesi ülkeler veya BENELUX ülkeleri gibi birçok örnek bulunuyor.

Yurtdışı marka tescili konusunda seçenekler arasında dolaşırken işler biraz kafa karıştırıcı gelebilir. Ancak hangi sistemi seçerseniz seçin markanızı koruyacak bir tescil yaptırmanın avantajlarından faydalanacağınızı unutmayın.

Marka Tescili Ne İşe Yarar?

Marka tescili bir markanın sunduğu ürün veya hizmetin ve markaya ait her şeyin korunma altına alınmasını sağlar. Türk hukukunda 6769 sayılı Sinai Haklar Kanunu (SHK)’nda marka tesciline dair kanuni düzenlemeler bulunur.

Peki marka tescili ne işe yarar? Marka tescili yapmanın avantajları nelerdir?

  • Yasal Koruma: Marka tescili, marka ismi ve logonuzun başkaları tarafından kullanılmasına karşı marka isminizi yasal koruma altına alır.
  • Devlet Teşvikleri: Marka tescili sayesinde işletmelerin, devlet teşviklerinden yararlanabilme imkanları vardır.
  • İşletmeyi Büyütürken: Marka tescilli olan şirketler kalite belgeleri alma hakkını kazanırlar. Kalite belgeleri ile iş ortaklıklarında rakiplerinizin önüne geçebilir ve hatta yurtdışına açılma imkanı elde edebilirsiniz.
  • Dijital Büyüme: Marka tescili ile com.tr gibi alan adı tescili yapma fırsatı kazanırsınız.
  • Güvenilirlik ve İtibar: Marka tescili müşteri ve diğer işbirlikçiler tarafından daha güvenilir görülmenizi sağlar. Marka sadakatini ve itibarını arttırır.

Marka tescili yaptırmak markanızı yasal korumaya alır ve bu tescil yaptırmak için en önemli sebeptir. Markanızı tescilletmediğinizde bir gün marka adınızı kaybetme riski yaşayabilirsiniz.

Marka tescili yararlı olmasının dışında gıda ve ilaç sanayi gibi sektörlerde zorunludur. Çünkü, bu sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerin üretim yapabilmesi için marka tesciline ihtiyaçları vardır.

Marka Tescili Nasıl Yapılır?

Bir markanız var ve bu markayı tescilletmek mi istiyorsunuz? Marka tescili nasıl alınır diye merak ediyorsanız cevabı Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurmaktır.

Marka tescil başvurusu yapmadan önce Sinai Mülkiyet Kanunu İkinci Kısım Birinci Bölümü’nden başvuru şartları ve gerekli belgeleri incelemenizi öneririz. Bizler de size burada basitçe ve adım adım anlatacağız.

Marka tescili yapmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

Marka tescili nasıl yapılır?

  1. Türk Patent ve Marka Kurumu (TPMK)‘na başvuru yapılır.
  2. Gerekli belgeler Türk Patent Enstitüsü’ne teslim edilir.
  3. TPMK tarafından markanın hangi sınıfa ait olduğu belirlenir ve başvurunun geçerliliği değerlendirilir.
  4. Eksik belge ile başvuru yapılmışsa, eksiklerin tamamlanması talep edilerek 2 ay ek süre tanınır. (2 ay sürecinde belgeler tamamlanmamışsa başvuru iptali gerçekleşir)
  5. Koşullar uygun görüldüğünde marka uygunluğu TPMK Marka Bülteninde yayınlanır. (Sonuç kontrolünü ilgili tarihte buradan yapmalısınız.)
  6. Başvurusu onaylanan markanız için sicil kaydı oluşturulur ve Marka Tescil Belgesi başvuru yapan kişiye teslim edilir.

Marka Tescili İçin Gerekli Evraklar

Marka tescili için gerekli evraklar listesini başvuru öncesinde inceleyerek tamamlamanızı öneririz.

  • Başvuran kimlik bilgileri ile birlikte başvuru formu
  • Marka örneği (Dijital logo görüntüsünün ölçüsü 591*591 – 827*827 px arasında ve kare olmak zorundadır.)
  • Mal veya hizmet listesi
  • Başvuru ücretinin ödendiğine dair belge (Banka dekontu yeterlidir.)
  • Marka isminde veya logosunda Latin alfabesi dışında harf veya harfler kullanılmışsa bunların Latin alfabesindeki karşılığı
  • Faaliyet belgesi (Tüzel kişi başvurularında)
  • Vekaletname (Gerekliyse)

Marka Tescil Sorgulama Nasıl Yapılır?

Marka tescil sorgulama iki sebepten yapılır. Birincisi marka araştırması yaparken; ikincisi başvuru sonucunuzu takip ederken. Her iki durumda da aynı sayfa üzerinden marka tescil sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Farz edelim ki marka tescil başvurusu yaptınız sonucunu bekliyorsunuz.

Marka tescil sorgulama işlemleri ile Türk Patent Enstitüsü ilgilenmektedir. Marka tescil dosya takibi için Türk Patent Enstitüsü web sitesine girerek gerekli evraklarınızla birlikte marka tescil sorgulaması yapabilirsiniz.

Marka tescil sorgulama nasıl yapılır? Öncelikle başvuru sonucu takibi için marka tescil sorgulamanın nasıl yapıldığını anlatalım.

Marka Tescil Başvuru Takibi

1.Türk Patent Enstitüsü web sitesine giriş yapın.

2.Sağ yanda araştırma yap kısmı açılır. Buraya tıklayın.

3. Marka ismi ve başvuru sahibi ad soyad bilgilerini girin ve araştırma yap kısmına tıklayın.

4. Açılan ekranda marka araştırma ve dosya takibi şeklinde iki sekme bulunur. Dosya takibi sekmesine geçin.

5. Ekranda yer alan bilgilerden herhangi birini doğru bir şekilde doldurun. Seçenekleriniz aşağıdaki gibidir:

  • Başvuru numarası
  • Evrak numarası
  • Tescil numarası
  • Uluslararası tescil numarası

6. Sorgula seçeneğine tıklayın.

Marka Tescili Araştırma

  1. Türk Patent Enstitüsü web sitesine giriş yapın.
  2. Sağ yanda araştırma yap kısmı açılır. Buraya tıklayın.
  3. Marka ismi ve başvuru sahibi ad soyad bilgilerini girmeden ve araştırma yap kısmına tıklayın.
  4. Açılan ekran marka sorgulama sayfasıdır.

  5. İhtiyacınız olan bilgileri girerek sorgulama yapın. Burada tüm kısımları doldurmanıza gerek yok. Örneğin, marka adı aratıyorsanız sadece marka adını girmeniz yeterlidir. Marka ismim alınmış mı gibi bir şüpheniz varsa, tam marka ismini “ile eşit” seçeneğini seçerek aratabilirsiniz.

  6. Sorgula yap kısmına tıklayın.

Marka Tescili Ne Kadar Sürer? | Marka Tescil Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?

Marka tescil işlemlerinin sonuçlanması standart prosedürde 5 ila 8 ay sürer.

Eğer belge eksikliği, 3. kişinin itirazı gibi durumlar gerçekleşirse başvuru tekrar incelemeye alınır ve başvurunun sonuçlanması 3 ila 8 ay kadar uzayabilir.

Tüm bunlarla birlikte marka sahibi yaklaşık 11 aylık bir süreçte Marka Tescil Belgesini temin etmiş olur. Marka tescil başvuru sonuçları TPMK Marka Bülteni üzerinden kontrol edilir.

Marka tescil süreci, markalaşma sürecinizde yapacağınız planlama için oldukça önemlidir. Özellikle e-ticaret firmalarında web site entegre platformlara girmek ya da com.tr uzantılı web sitesi açmak için marka tescil başvurunuzu ona göre planlamanızı öneririz.

Marka Tescili Örnekleri 2024

Marka tescil belgesi, marka tescili ve sicil kaydı sonrası marka sahibine verilen belgedir. Bu belgeye sahip markanın başkaları tarafından izinsiz kullanılması engellenir. Aynı zamanda tescil belgesi markanın değerini artırır ve markaya hukuki kimlik kazandırır.

Bu belge üzerinde aşağıdaki bilgiler bulunur;

  • Marka bilgileri (isim logo ve varsa slogan)
  • Marka sahibi bilgileri
  • Marka tescil numarası
  • Marka tescil tarihi
  • Ürün veya hizmet sınıfı
  • Koruma süresi (Geçerlilik tarihi)

Marka Tescil Sınıfları Nelerdir?

Marka tescili, sunulan ürün veya hizmetin türüne göre sınıflandırılır. Sınıflandırma işlemi başvuruyu alan TPMK tarafından Türk Patent Kurumu’nun resmi sitede yayımlanan güncel Nice Sınıflandırma Listesine göre belirlenir.

Aşağıda marka tescil sınıflarının tam listesi yer alıyor. Marka tescil sınıfınız hakkında bilgi sahibi olmak için listeyi inceleyebilirsiniz.

İşte marka tescil sınıfları tam listesi:

Marka Tescil Sınıfları

Sınıf Kategoriler
1 Kimyasal Ürünler
2 Boyalar/Reçineler/Macunlar
3 Temizlik ve Kozmetik Ürünleri
4 Sınai Yağlar ve Yakıtlar
5 Tıbbi ve Hijyenik Ürünler
6 Metalden Mamül Ürünler / Nalburiye / Hırdavat
7 Makinalar
8 Servis Takımları / Kesici Aletler / Motorsuz Zırai Aletler
9 Elektrik Malzemeleri Ve Elektrikli / Elektronik Ürünler
10 Tıbbi Aletler Ve Cihazlar / Ortopedik Malzemeler
11 Aydınlatma / Havalandırma / Isıtma-Soğutma
12 Kara, Hava Ve Deniz Taşıtları / Yedek Parçaları
13 Silahlar / Havai Fişekler
14 Kuyumculuk Ve Süs Eşyaları / Sofra Takımları
15 Müzik Aletleri
16 Kırtasiye / Kağıttan Mamül Ürünler / Büro Makinaları
17 Lastik, Kauçuk, Plastik… Ve Benzeri Malzemeden Mamül Eşyalar
18 Deriler Ve Derilerden Mamül Eşyalar / Şemsiyeler / Bastonlar
19 Yapı Malzemeleri
20 Mobilyalar / Sanatçı Eşyaları / Metal Olmayan Eşyalar
21 Elektriksiz Küçük Ev Aletleri / Ev Ve Mutfak Eşyaları
22 Halatlar / İpler / Çuvallar / Elyaflar
23 Iplikler
24 Kumaşlar / Perdeler / Yorganlar / Kumaştan Mamül Eşyalar
25 Tekstil / Ayakkabı
26 Tekstil Aksesuarları / Yapma Çiçekler / Tokalar
27 Hali̇lar / Sentetik Yer Döşemeleri / Duvar Kaplamaları
28 Oyuncaklar / Spor Aletleri Ve Malzemeleri
29 Gıda Maddeleri
30 Gıda Maddeleri
31 Tarım-Bahçe-Orman Ürünleri / Bitkiler / Yemler
32 İçecekler
33 Alkollü İçecekler
34 Tütün Ve Tütün İçenlere Mahsus Malzemeler
35 Reklam Ve İşletme Danışmanlık Hizmetleri / Mağazacılık
36 Sigorta / Finans / Gayrimenkul Ve Değer Biçme Hizmetleri
37 İnşaat / Bakım Ve Tamir / Temizlik Hizmetleri
38 Haberleşme Ve Radyo/Televizyon Yayın Hizmetleri
39 Taşımacılık / Turizm / Depo Hizmetleri
40 Ürün İşleme Hizmetleri / Baskı Hizmetleri
41 Eğitim / Organizasyon / Eğlence Ve Yayıncılık Hizmetleri
42 Araştırma/Mühendislik/Bilgisayar/Hukuk Ve Tasarım Hizmetleri
43 Konaklama Ve Restoran-Bar Hizmetleri / Bakımevleri
44 Tıbbi Hizmetler / Bahçecilik Ve Veterinerlik Hizmetleri
45 Güvenlik Ve İtfaiye / Evlendirme Ve Refakat Hizmetleri

Marka Tescili İşleminin Maliyeti Nedir?

2024 yılı marka tescil ücreti 3522,95 TL’dir.

2024 marka tescili ile ilgili farklı işlemleriniz için bazı ücretlendirmeler aşağıdaki gibidir:

  • Tek Sınıflı Marka Başvuru Ücreti: 1498,24 TL
  • Marka Başvurusu Ek 2. Sınıf Ücreti: 1498,24 TL
  • Marka Başvurusu Ek Sınıf Ücreti (3.sınıf ve sonraki her bir sınıf için): 1610,11 TL
  • Sınıflandırma Listesi Düzenleme Ücreti: 437,29 TL
  • Rüçhan Hakkı Belgesi Düzenleme Ücreti: 691,53 TL
  • Yayımlanan Marka Başvurularına İtiraz Ücreti: 406,78 TL
  • Marka Bilgilerine İlişkin Resmi Yazı Düzenleme Ücreti: 101,69 TL
  • Marka Yenileme Ücreti: 4379,89 TL

Tüm ücret listesini Türk Patent Enstitüsü web sitesi üzerinden kontrol edebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Marka tescili nedir, nasıl alınır, marka tescili başvuru süreci ve sonuçlanması gibi konulara artık hakimsiniz. Bu kısımda sizler için marka tescili ile ilgili sıkça sorulan soruları cevaplayalım.

Marka Nedir?

Marka nedir sorusunu nesnel bir şekilde cevaplamak mümkün değildir. Literatürde marka, “bir ticaret malını tanıtmaya, benzerlerinden ayırmaya yarayan, o malın simgesi olan, resim ya da harften oluşan özel im.” olarak tanımlanır.

Marka Adı Alınmış Mı Diye Nasıl Kontrol Edilir?

Aklınızdaki marka adı alınmış mı diye kontrol etmek istiyorsanız, Türk Patent Enstitüsü araştırma sayfasından adresinden gerekli bilgileri girerek kontrol sağlayabilirsiniz.

Marka Tescil Yapılmazsa Ne Olur?

Marka tescili yapılmazsa markanız hiç bir hukuki hakka sahip olmaz. Marka tescili, marka haklarını koruyan ve sunulan ürün ve hizmeti de markanın adı altında taklit telif vb sorunlara karşı koruyan bir sistemdir.

Tescillenmemiş bir marka ismi, sonrasında başka biri tarafından kullanılabilir.

Marka Tescil Belgesi Nasıl Görüntülenir?

Marka tescilinizi Türk Patent marka araştırması sayfasından sorgulayabilirsiniz. Aynı zamanda marka sahibi kişiler e-devlet üzerinden “Türk Patent ve Marka Kurumu” araması yaparak ilgili belgeye ulaşabilir.

Türk Patent Ve Marka Kurumu Nedir?

Türk Patent ve Marka Kurumu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı, özel bütçeli, bağımsız yasal bir kuruluştur. Türk Patent Kurumu, kullanışlı modeller, markalar, coğrafi işaretler, geleneksel ürün adları ve tasarımlar gibi hakların yasal olarak tescil edilmesi ve korunması işlemleriyle ilgilenen mevzuatı uygular. Ayrıca, entegre devre topoğrafyalarının da tescilini yapar.

Uluslararası Marka Tescili Nedir?

Yurtdışı marka tescili olarak da bilinen uluslararası marka tescili, markanızın birden fazla ülkede koruma altına alınmasıdır. Uluslararası marka tescili ile markanızı farklı ülkelerde kullanma ve haklarını koruma hakkına sahip olursunuz. Yani bu tescille küresel pazarlarda marka haklarınızı koruyarak uluslararası ticarette yer alabilirsiniz. Uluslararası marka tescili için genellikle Madrid Protokolü veya Madrid Anlaşması gibi uluslararası anlaşmalar kullanılır.

E-Devlet Üzerinden Marka Tescil Sorgulaması Yapılabilir Mi?

E-devlet üzerinden marka tescil sorgulaması yapabilirsiniz. Bunun için e-devlet bilgilerinizle internet veya mobil uygulama aracılığı ile sisteme giriş yaparak sistemde “Türk Patent Kurumu” aratması yapmalısınız. Bu şekilde şahsınıza ait markaya ait tescil bilgilerine (varsa) erişirsiniz.

Yorum yapın