Trendyol’da satış yaparken en büyük hatalardan biri, Trendyol komisyon oranlarını hesaba katmadan fiyat belirlemek. Birçok mağaza en başından hesaplayamadığı için uzun vadede yüksek kesintiler nedeniyle kar kaybına uğrayabiliyorlar.
Üstelik 2025 itibarıyla Trendyol komisyon hesaplama süreci daha önemli hale geldi. Artan kargo maliyetleri, yüksek iade oranları, rekabet ve ekonomik dalgalanmalar derken Trendyol satıcılarının işi gitgide zorlaşıyor.
Satış kategorilerine göre değişen komisyon oranları ise doğru yönetilmediğinde mağazanızın karlılığını baltalayan büyük bir maliyet kalemi.
Peki, ne yapmalısınız? Trendyol ne kadar komisyon alıyor? Kargo ücretleri nasıl? Trendyol Kadın girişimci komisyon oranları avantajlı mı? Satıcılar, kar marjını yükseltmek için maliyetlerini nasıl yönetmeliler?
Bu içerikte güncel Trendyol komisyon oranları 2025 listesi ile birlikte girişimciler için pratik yöntemler ve ipuçları sunduk.
İçindekiler
- Trendyol Komisyon Oranları ve Kesintiler
- Trendyol Komisyon Oranları 2025 (Güncel Oranlar)
- Trendyol Ne Kadar Komisyon Alıyor?
- Trendyol Komisyon Hesaplaması Nasıl Yapılır?
- Trendyol Komisyon Hesaplama için Bilmeniz Gerekenler
- Trendyol Kar Marjı Nasıl Hesaplanır?
- Trendyol Satıcı Seviyelendirme ve Komisyon Oranları
- Vepara ile 0 Komisyon ile Satışa Başlayın
Trendyol Komisyon Oranları ve Kesintiler

Trendyol komisyon oranı, Trendyol’da mağaza açan satıcıların satış başına ödemekle yükümlü oldukları bir maliyet kalemidir. Birçok pazaryerinde olduğu gibi satıcılar, her satışta belli bir komisyon ödemekle yükümlüdürler. Bu komisyon oranları; kategori, marka, kampanya veya kadın girişimci destekleri gibi faktörlere göre uygulanmaktadır.
Örneğin giyim kategorilerinde güncel Trendyol komisyon oranı %21 olarak hesaplanırken bazı aksesuar kategorilerinde bu oran %5’e kadar düşebilmektedir. Peki, güncel Trendyol komisyon oranları ne kadar?
*Kadın girişimcilere özel komisyon oranları ve teşvikler bulunuyor. Şartları sağlayan satıcılar bu ayrıcalıklardan faydalanarak Trendyol’da yüksek kar marjı ile satış yapabilirler.
İlginizi çekebilir: KOSGEB Kadın girişimci desteği
Trendyol Komisyon Oranları 2025 (Güncel Oranlar)
Kategori | Alt Kategori | Komisyon Oranı (%) |
---|
Trendyol Ne Kadar Komisyon Alıyor?
Trendyol, ürün kategorisine göre belirlenen komisyon oranı uygulayarak ürün satış fiyatı üzerinden komisyon kesintisi gerçekleştirir.
Örneğin %20 komisyon ile 100 TL’ye bir ürün sattığınızda 20 TL komisyon ücreti ödersiniz. Yani Trendyol komisyonu “ürün satış fiyatı” üzerinden hesaplanır.
Trendyol’a yeni giriş yapmış olan tüm satıcılara uygulanan kategori bazlı genel komisyon oranları bulunmaktadır. Satıcılar, Trendyol’da mağaza açtıklarında eğer herhangi bir ayrıcalıktan faydalanmıyorlarsa ürün kategorilerinin genel komisyon oranları üzerinden satış gerçekleştirirler.
Fakat Trendyol’da düşük komisyon ile satış yapmak için uygulayabileceğiniz bazı stratejiler var.
Trendyol Kadın Girişimci Komisyon Oranları 2025 (Güncel)
Trendyol kadın girişimci destek programları, düşük komisyonlar ile avantajlı satış yapmak isteyen girişimciler için sunulur.
Trendyol kadın girişimci komisyon oranları, ürün kategorisine %1.80 ve %5.50 arasında değişiklik gösterebilmektedir. Yani kadın girişimci programından faydalanan satıcılar, hangi kategoride satış yapıyorsa komisyon oranları üzerinden %80’e varan indirim uygulanır.
Trendyol Güçlü Kadınlar Programı olarak bilinen bu teşvik, kadın girişimciler için önemli avantajlar sunmaktadır.
Trendyol Kadın Girişimci Programı avantajları:
- Trendyol’da satış yaparken reklam ve pazarlama faaliyetleri için destek sağlanır.
- Influencer iş birliği çalışmalarda çeşitli ayrıcalıklar ve indirimler sunulur.
- Personel ödemesi gibi çeşitli gider kalemlerinin ücretsiz sağlandığı banka kampanya desteği sağlanır.
- Satıcılara, sektörel bilgilerin ve desteğin sunulduğu eğitimler verilir.
Not: Bu destekler, Kadın Girişimciler ve Kadın Kooparatifler için 60 gün boyunca 75.000 TL’lik net satışa kadar geçerlidir.
Kategori Bazlı Komisyon Oranları
Kategori bazlı komisyon oranları, Trendyol’da mağaza açan ve herhangi bir ayrıcalıktan faydalanmayan genel satıcı komisyon sistemidir. Bu sistemde satıcılar, ürün hangi kategoriye ait ise ürün satış fiyatı üzerinden o ürünün kategorisine ait komisyon oranı ne kadarsa o kadar kesintiye uğrar.
Marka Bazlı Komisyon Oranları
Marka bazlı komisyon oranları, her ürün kategorisi ve ürün için geçerli olmasa da çeşitli markalara uygulanan bir ayrıcalıktır.
Örneğin normalde giyim kategorisinde komisyon oranı %21 civarında uygulanırken Bershka, Nike vb. global markalara özel %15 gibi komisyon oranları uygulanabilmektedir.
Her marka veya her ürün grubu için geçerli olmayan marka bazlı komisyon oranları, satış hacmi ve stratejik marka anlaşmaları kapsamında değerlendirilmektedir.
Trendyol Komisyon Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Trendyol’da sattığınız ürünün satış fiyatı üzerinden kategori bazlı bir komisyon oranı kesilir. Bu komisyon kesintisini bulmak için yapmanız gereken ise Satış Fiyatı × Komisyon Oranı formülünü uygulamaktır.
Eğer ürün bir kampanyaya dahil edildiyse yani ürün indirimdeyse yine aynı şekilde indirimli satış fiyatı üzerinden komisyon oranı düşürülür.
Örneğin, KDV dahil 380 TL’lik bir ürün için %21 komisyon oranı geçerliyse hesaplama şu şekilde yapılır:
- Komisyon Tutarı = 380 TL × 0,21 = 79,80 TL
Bu kesinti yapıldıktan sonra elinize geçen tutar ise:
- Net Tutar = 380 TL – 79,80 TL = 300,20 TL
*Bu hesaplama, diğer gider kalemlerini baz almadan KDV dahil satış fiyatı üzerinden yapılmıştır.
Eğer diğer maliyet kalemleri de girilerek tam hesap yapılacaksa Trendyol komisyon hesaplama formülü şu şekilde uygulanır:
Karlılık = Satış Fiyatı – (Komisyon + Alış Fiyatı + Kargo Ücreti + Genel KDV Tutarı + Hizmet Bedeli)
Trendyol Komisyon Hesaplama için Bilmeniz Gerekenler
Trendyol komisyonu ve kar marjını hesaplarken şunları bilmenizde fayda var:
- Satış Fiyatı: Trendyol’da ürününüz için belirlediğiniz, KDV dahil son tüketici satış fiyatıdır. Müşterinin ürünü gördüğü ve ödeme yaptığı fiyata denir.
- Alış Fiyatı: Ürünü tedarik ettiğiniz, KDV dahil maliyet fiyatıdır. Yani ürünün size olan gerçek maliyetini ifade eder.
- Komisyon Oranı: Ürününüzün ait olduğu kategoriye göre Trendyol’un yaptığı komisyon kesintisidir. Bu oran, satış başına elde edeceğiniz geliri doğrudan etkiler.
- Kargo Ücreti: Ürünü müşteriye gönderdiğinizde kargo firması tarafından faturalandırılan, KDV dahil taşıma maliyetidir. Genellikle satıcı tarafından ödenir.
- Toplam KDV Bedeli: Satış işlemlerinde ödemeniz gereken KDV’den, alış ve giderlerden doğan KDV alacağınız düşüldüğünde kalan net KDV tutarıdır.
- Platform Hizmet Bedeli: Trendyol’un altyapı, teknoloji ve operasyonel hizmetleri için satış başına 6,99 TL + KDV olarak tahsil ettiği sabit ücret bedelidir. Bu kalem, her satışta otomatik olarak uygulanır.ü
Bu terimlerin her birini bilmek, doğru fiyatlandırma yapabilmek adına oldukça önemlidir.
KDV Kesintileri
Trendyol satıcıları, ürün satış fiyatı üzerinden Komisyon ve Hizmet Bedeli adı altında ana giderler ve son olarak kargo ücretini düştükten sonra KDV tutarını devlete öderler. Yani Trendyol’da faturalandırılan KDV kesintileri, aslında devlete yükümlülüğünüz olan KDV ödemeleridir.
- Girişimciler Trendyol Satıcı Paneli’nde fiyat girişi yaparken ürün alış, satış ve kargo fiyatlarını KDV dahil olarak girmelidir.
Trendyol Kar Marjı Nasıl Hesaplanır?
Trendyol’da satıcıları, kar marjını artırmak için fiyat belirlerken komisyon kesintisi hariç farklı gider kalemlerini de hesaplamalıdır.
Trendyol’da ürün satış fiyatı belirlerken dikkat edilmesi gereken maliyet kalemleri şu şekilde:
- Komisyon KDV tutarı
- Ürün KDV tutarı
- Paketleme giderleri
- Kargo maliyeti
- Alış fiyatı
- Satış fiyatı
- Reklam ve pazarlama faaliyetleri
Satış yaparken listede yer alan gider kalemlerini göz önünde bulundurmayan satıcılar, düşük kar marjı nedeniyle sıkıntı çekebilirler. Bu nedenle ürün satış fiyatı belirlerken birçok farklı faktör dikkate alınmalı ve kar marjı doğru hesaplanmalıdır.
Trendyol Satıcı Seviyelendirme ve Komisyon Oranları
Trendyol’da mağaza açan girişimciler, satıcı paneline ilk ürünlerini yükledikten sonraki 60 gün boyunca “yeni satıcı” yani Seviye 1 kapsamında değerlendirilirler. Satıcı seviyeleri arttıkça, satıcılara sunulan ayrıcalıklar da artar. Bu 60 günlük sürenin sonunda satış ve cirolar üzerinden satıcı seviyeleri güncellenir.
Trendyol satıcı seviyeleri ve koşullar şu şekildedir:
Satıcı Seviyesi | Koşullar | Geçerlilik Süresi |
---|---|---|
Seviye 1 | Yeni satıcılar veya aşağıdaki baremleri henüz karşılayamayan tüm satıcılar | Süre sınırı yok |
Seviye 2 | En az 120.000 TL net ciro veya en az 800 net sipariş (İptal, iade ve satıcı karşılamalı indirimler düşülerek hesaplanır) | Süre sınırı yok |
Seviye 3 | En az 1.200.000 TL net ciro veya en az 8.000 net sipariş | Süre sınırı yok |
Seviye 4 | En az 12.000.000 TL net ciro veya en az 80.000 net sipariş | Minimum 180 gün bu seviyede kalınmalıdır |
Seviye 5 | En az 120.000.000 TL net ciro veya en az 800.000 net sipariş | Minimum 180 gün bu seviyede kalınmalıdır |
Örneğin Seviye 5 olan bir satıcı, daha düşük komisyon oranları ve ücretsiz reklam kredileri gibi avantajlardan faydalanabilir.
Not: Sipariş ve ciro hesaplamaları yapılırken iptal edilen, iade edilen ve satıcı tarafından karşılanan indirimli işlemler toplamdan düşülerek değerlendirme yapılır.
Vepara ile 0 Komisyon ile Satışa Başlayın
Pazaryerlerinde %20’yi aşkın komisyon oranları, yüksek rekabet ve müşterileriniz ile iletişime geçememekten bıktınız mı? Vepara Sanal POS sayesinde %0’dan başlayan komisyon oranları ile ertesi gün ödeme almaya başlayabilirsiniz. Üstelik sürpriz masraflar yok.
Müşterilerinize özelleştirilebilir kampanyalar sunmak ve düşük maliyetler ile satış yapmak için websitenizde online tahsilat sistemi bulunması şart.